Kúpeľné oplátky

Podľa legendy stál za vznikom kúpeľných oplátok jeden šikovný kuchár z premonstrátského kláštera v Teplé. Keď raz dostal za úlohu pripraviť pre hostí zákusok, napadlo ho využiť „oplatečnic“ (klieští) na pečenie hostií. (výrobky určené na liturgické účely)
Jednoduché cesto z vody a múky vylepšil pridaním cukru a mlieka a medzi upečené oplátky nasypal lahodnú zmes orieškov, cukru, škorice a ďalšieho jemného korenia. Oplátky potom upiekol dohromady. Dezert mal úspech a recept sa tak skoro dostal za brány kláštora.

V roku 1856 začal okrúhle oplátky vyrábať vo veľkom ako prvý cukrár Karel Reitenberger, synovec tepelského opáta a zakladateľa Mariánskych Lázní.

Na začiatku 20. storočia v Mariánskych Lázních pôsobilo už niekoľko pekárov tradičných oplátok, medzi ktoré patril aj chýrny cukrársky rod Wittmayerov. Recepty sa odovzdávali z generácie na generáciu a tradícia pečenia pravých mariánskolázeňských oblátok sa tak zachovala dodnes.

Zdroj. zena-in.cz

Takisto aj dnes si počas návštevy kúpeľov málokto nechá ujsť legendárne kúpeľné oblátky. Poznáme niekoľko druhov obľúbených oblátok: lieskovo-orieškové, čokoládové, punčové, kokosové, citrónové a iné.
Nejeden človek keď ide do kúpeľov tak nevie čo kúpiť rodine a preto kúpeľné oblátky sú vhodné aj ako originálny suvenír z kúpeľov.

obrázok kúpeľných oplátok

Vaše skúsenosti a kúpeľné oplátky

Ak ste boli v kúpeľoch či už na liečebnom, ozdravovacom alebo víkendovom pobyte dali ste si aj vy kúpeľné oplátky? Chutia vám? Aký druh bol pre vás ten najlepší. Napíšte o tom do komentárov.

2 komentáre k “Kúpeľné oplátky”

  1. Vždy keď idem niekam do kúpeľov oplátky vždy nakúpim. Najradšej ich mám ešte teplé.
    Dneska ich predávajú vo všetkých obchodoch, ale tam ma ich kúpiť ani nenapadne.
    Je to proste taká tradícia. Z kúpeľov každý, koho poznám si doviezol oplátky. Ja milujem čokoládové.

Nie je možné pridávať komentáre.