Prírodné liečivé pramene v Luhačoviciach

Jedinečné liečivé pramene radia Luhačovice medzi najlepšie a vyhľadávané  liečebné kúpele v Európe v liečbe dýchacích ciest a ďalších ochorení.

V minerálkach je obsiahnutý napríklad dobre vstrebateľný horčík, dodávajúci energiu alebo vápnik, potrebný pre pevnosť zubov a kostí, pre silné srdce a normálnu hladinu cholesterolu. Pre svalovú činnosť a prenos nervových vzruchov je prospešný sodík, jód zase celkovo posilňuje a vzpružuje kožu, vlasy, nechty a zuby.

Liečivé pramene – najznámejšími prameňmi v Luhačoviciach sú Vincentka, Aloiska, Ottovka a Prameň Dr Šťastného, ktoré sú voľne prístupné verejnosti.

Luhačovice liečivé pramene – Vincentka

Najznámejším z luhačovických prameňov je určite Vincentka vyvierajúca za kolonádou. Ako jediná z tunajších vôd sa môže plniť do fliaš a jej prvá plniareň bola postavená v Luhačoviciach už v roku 1851. Vincentka bola podávaná na cisárskom dvore a vo viedenských kaviarňach.

Prameň niesol názov „Hlavný prameň“. Koncom 18. storočia bol obmurovaný a zastrešený, neskôr bol nad ním vybudovaný pavilón v tvare kaplnky uzavretej mrežou, na ktorej maľbou zdobenej stene bol zlatý nápis: „Nemocnému k útěše, zdravému k potěše“. A rameň bol pomenovaný podľa majiteľa tunajšieho pánstva, grófa Vincenta Serényiho, ktorý sa zaslúžil o rozkvet kúpeľov.
Po niekoľkých úpravách bol prameň v roku 1947 pri výstavbe novej kolonády umiestnený do súčasnej haly  na Kúpeľnom námestí a Vincentku tu môžete ochutnať vo forme studeného i ohrievaného nápoja. Najčastejšie sa používa k pitnej liečbe ak inhaláciám. Má zvýšený obsah kyseliny boritej, fluoridov a bária.

Liečivý prameň – Aloiska

Liečivé pramene - prameň Aloiska Luhačovice

Prameň Aloiska patrí k najstarším minerálnym prameňom. Vyviera v parku nad Bílou čtvrtí o 30 m vyššie než ostatné pramene. Pôvodne drevená studnička bola známa ako Luisin pramen, Lesní pramen alebo tiež Pramen v hoře. K pitnej liečbe sa používal od roku 1821. V roku 1830 bol riadne zachytený a dostal svoje terajšie meno Aloiska a o 33 rokov neskôr bol postavený súčasný pavilón.
Aloiska sa užíva k pitnej liečbe, predovšetkým pri ochorení zažívacích orgánov, ale aj k inhaláciám. Má zvýšený obsah jódu, železa, kyseliny boritej a niektorých stopových prvkov

Luhačovice liečivé pramene- Ottovka

Je tretím najznámejším prameňom. Pôvodne vytekala minerálna voda tohto prameňa zo strže, nazývanej „V Zelnici“, nachádzajúce sa na pravom brehu Horní Olšavy na úpatí Malé Kamenné. Až v r. 1905 bol prameň, vytekajúci z pukliny v pieskovci, zachytený v kamennej pivnici. K ďalším úpravám došlo v rokoch 1929 – 1939, kedy bola postavená klenutá jaskyňa, uzavretá mriežkovou bránou. V tej dobe bol taktiež postavený neďaleko jej skutočného výtoku kruhový pavilón a malá výtoková fontána, kde voda vyteká nepretržite po celý rok. Názov dostal tento prameň podľa ďalšieho z rodu Serényiů, hraběte Otty.
Minerálna voda prameňa Ottovka sa používa sa k pitnej kúre.

Kúpele Luhačovice sú dobre známe aj pre Slovákov, hlavne svojou polohou, ktorá je neďaleko hraníc. Luhačovice sú štvrté najväčšie a patria k najkrajším kúpeľom v Českej republike. Nájdete ich v malebnom údolí nedotknutej prírody chránenej krajinnej oblasti Biele Karpaty.