Sauna- kúpeľná procedúra, pár informácií o nej

Z akého dôvodu chodíme do sauny

  • Aby sme uvoľnili naše svaly,
  •  Aby sme uvoľnili našu psychiku, a zbavili sa bezprostredného pôsobenia stresu,
  •  Aby sme podporili obranyschopnosť organizmu (teda imunitu), najmä proti nachladnutiu,
  •  Aby sme pomohli odstrániť nežiaduce látky z organizmu (teda detoxikáciu).

Zvyčajne sa ešte pripája jeden účel sauny, ktorý však môže byť klamný: aby sme stratili na váhe. Čo ale strácame? Predovšetkým vodu, ktoré je v ľudskom tele približne 90%, len asi 10% môže byť za určitých okolností tuk. Akonáhle sa po saune napijeme, zvyčajne stratu veľmi rýchlo vyrovnáme.

Sauna – kedy je vhodná a kedy nie

Saunovanie je dobrým sluhom, ale zlým pánom. Táto „cievna gymnastika“ totiž nie je pre vhodná všetkých.

Lekári ju odporúčajú ako prevenciu proti nachladnutiu a ďalším infekciám horných ciest dýchacích. Pomôže pri otužovaní, v boji proti jarnej únave, veľa ľudí ocenia aj  jej relaxačné účinky.

Odborníci však pred saunovaním aj varujú, – nie je vhodná pre ľudí trpiacich niektorými chorobami.

Platí to predovšetkým pre jedincov s vysokým krvným tlakom, s problémami krvného obehu či s chorými pečeňou a obličkami. Vhodná nie je ani pre tých, ktorí už bojujú  s chrípkou. Do sauny by nemali chodiť ľudia so zápalmi, s kožnými chorobami a tehotné ženy. Do parnej kabíne sa nemá vstupovať po štedrom jedle či prehýrenej noci.

Zdravý človek sa však nemusí saunovania obávať. Aplikácia horúceho suchého vzduchu a následné ochladenie organizmu vo vode podporí periférny krvný obeh. Je prevenciou civilizačných chorôb a má vplyv na výživu svalov.

Moderná doba saunám praje – sú súčasťou kúpeľov, hotelov, penziónov, fitness zariadení a kúpalísk. Tiež v rodinných domoch si ľudia častejšie kupujú klasické sauny či takzvané infrasauny, nenáročné na priestor a spotrebu energie. Často sa predávajú kombinované zariadenia na mieru, v ktorých možno užiť suchú, bylinkovú alebo parnú saunu.

Dĺžka pobytu v saune

sauna-clanok

Dĺžka pobytu by mala vždy zodpovedať individuálnej znášanlivosti, zvyčajne 10-15 minút, ale pri pravidelnom saunovaní môže byť aj hodina úplne bez problémov.  Zle robia tí, ktorí sa vždy snažia v parnej kabíne vydržať určitý počet minút. Nevedia, že sauna je o pocite; mali by tam byť tak dlho, pokiaľ je to príjemné.
Dôležité po opustení sauny je:  najprv sa opláchnuť pod sprchou a až potom vstúpiť do studeného bazéna. Môžete sa len osprchovať vlažnou a potom studenou vodou. Skok do ľadového bazéna totiž môže spôsobiť zlyhanie krvného obehu.

V saune sa jemné cievy roztiahnu a po ochladení zmrštia, čím sa zvýši krvný tlak. Dôležitý je medzi jednotlivými cyklami odpočinok na lehátku v chladnej miestnosti. Telo zahalené v plachte má uschnúť, tep sa znormalizuje. Cyklus možno trikrát či štyrikrát opakovať. S odpočinkom na to stačí 100 až 120 minút.

Podľa odborníkov by sa mal človek saunovať raz týždenne. Sauna telo a kĺby príjemne prehreje a uvoľní svaly. Pred návštevou by sa mal človek umyť mydlom a utrieť sa. Ak je mu príliš horúco, môže si sadnúť, lepšie zaľahnúť, na nižšiu lavicu. K prekrveniu pokožky pomôže hrubá špongia či kefa. Potenie podporí pitie vody či minerálky. Teplota v parnej kabíne je okolo 90 stupňov, vlhkosť býva okolo 15 percent. Aj preto je lepšie dýchať ústami.

Ak sa necítite dobre

Pri nevoľnosti, motanie hlavy či divných pocitoch, radšej opustiť saunu. Ak je to možné, hneď ísť na čerstvý vzduch – ochladiť vzduch v pľúcach, až potom do studenej vody či snehu. Na začiatku ochladzovať vlažnějším postrekom hadicou od nôh smerom k srdcu, potom až skočiť do ľadového bazéna či snehu.

Sauny v kúpeľoch

Samozrejme že aj kúpele Vám ponúkajú širokú škálu relaxačných a liečebných procedúr, kde nechýba ani sauna. Stačí si vybrať niektorý pobyt.