Kúpele Turčianske Teplice

Kúpele Turčianske Teplice nájdete v srdci Slovenska, v juhozápadnej časti regiónu Turiec. Po dlhé stáročia tu liečia termálne pramene a prekrásna príroda. Atraktívnu oblasť Veľkej a Malej Fatry láka k turistickým vychádzkam. V okolí kúpeľov Turčianske Teplice sa nachádza mnoho kultúrnych pamiatok.

Nájdete tu aj moderné centrum termálnych bazénov, víriviek, sáun a vonkajšieho vodného sveta s atrakciami – „Spa & Aquapark“.
Kúpeľný park je kultúrnou pamiatkou a na jeho území je zriadená botanická záhrada so zameraním na pestovanie cudzokrajných rastlín.

turcianske

Vďaka jedinečnému zloženiu minerálnej vody sú Turčianske kúpele jedinými kúpeľmi na Slovensku zameranými na liečbu chorôb obličiek a močových ciest.Najznámejším historickým objektom kúpeľov Turčianske Teplice je tzv. „Modrý kúpele“. Teplota vyvierajúcej termálnej vody sa v Turčianskych Tepliciach pohybuje okolo 46 ° C. Používa sa na vodoliečebným procedúram a tiež k pitnej liečbe.
Veľkou zaujímavosťou, ktorú nepochybne odporúčame vyskúšať, je unikátna liečba 24 karátovým zlatom, ktorou sa kúpele Turčianske Teplice taktiež preslávili.

Liečivé účinky miestnych minerálnych prameňov vyskúšajte, ak trpíte:

  • chorobami pohybového aparátu
  • chorobami urologickými
  • chorobami neurologickými
  • chorobami gynekologickými

Turčianske Teplice – kúpeľné hotely

  • Kúpeľný Hotel Veľká Fatra***
  • Liečebný dom Aqua**

Turčianske Teplice – kúpeľné pobyty

Kúpele Turčianske Teplice majú v ponuke širokú ponuku liečebných pobytov, wellness, relaxačných pobytov a dovoleniek. V kúpeľoch stretnete už nielen seniorov, ale aj dámy na skrášľovacom pobyte, športovcov, manažérov, zaľúbené páry, ale aj celé rodiny.

  • Kúpeľný liečebný pobyt
  • Kúpeľný liečebný pobyt all inclusive
  • Liečebno-preventívny pobyt
  • Predĺžený víkendový pobyt
  • Redukčný pobyt
  • Rehabilitačný pobyt
  • Víkendový pobyt
  • Relaxačný pobyt Spa & Aquapark

Pitné pramene v Turčianskych Tepliciach

Okrem termálnych prameňov určených na vodoliečbu v kúpeľných hoteloch, nájdeme v meste Turčianske Teplice aj vyvierajúce pramene indikované na pitnú kúru. Niektoré sú voľne prístupné pre verejnosť, iné len pre hotelových hostí. Každý liečivý pitný prameň v kúpeľoch Turčianske Teplice má svoje meno.

Pitie turčianskej minerálnej vody má, vďaka vysokému obsahu vápnika a magnézia, liečivé účinky pri urologických, nefrologických aj pohybových ochoreniach. Pôsobí protizápalovo a protialergicky pri zažívacích ťažkostiach ako aj pri zvýšenej tvorbe žalúdočnej kyseliny. 

Treba však upozorniť, že minerálnu vodu z Turčianskych Teplíc nesmiete piť vo veľkých množstvách. V takom prípade by vám skôr uškodila ako pomohla. Ak si ju doprajete ako návštevník v malom množstve, je to v poriadku. Pre liečbu vám presné množstvo už určí kúpeľný lekár, ktorý pozná vašu diagnózu aj zloženie vody určenej na pitnú kúru.

Pitný prameň Kollár

Tento liečivý prameň nájdete v areáli kúpeľov medzi turčianskym kúpeľným parkom a hotelom Royal Palace. Navŕtaný bol už v roku 1959 do hĺbky 34 m. Do dnešnej podoby ho upravili v roku 1984. Na povrch ústi cez antikorový výstroj do pitnej vázy. Okolie so schodíkmi je upravené mramorom. Jeho teplota sa pohybuje od 43 do 45 °C. Liečivú vodu môžete vypiť aj vychladenú.

Pitný prameň Živena

Prameň Živena nájdete pred liečebným domom Veľká Fatra. Vrt sa zrealizoval v roku 1965 do hĺbky 62 m, voda má teplotu 40 °C.  Prameň je zabudovaný do kovových trubiek a minerálna voda vyviera zo štyroch vývodov do kamennej pitnej vázy. Zloženie vody s chuťou sírnej kyselky má za následok vznik žltobielych usadenín na dne vázy.

Pitný prameň Kollár a prameň Živena sú celoročne voľne prístupné pre verejnosť bez obmedzení. Ostatné pramene sú určené len klientom hotela Royal Palace.

Turčianske Teplice – výlety do okolia

Kúpeľný park v južnej časti mesta s celkovou plochou 14 ha. Rastie tu až 2 369 stromov. V parku sa nachádza historická lipová alej, ktorej stromy pozitívne ovplyvňujú bioenergetické dráhy človeka a ozdravujúco pôsobia na telo i dušu.
Salaš pri Čremošnom – nenáročná vychádzka lesoparkom Bôr s pokračovaním po zelenej turistickej značke. Pod obcou Čremošné sa nachádza salaš, kde máte možnosť ochutnávky žinčice a syra.