Bardejovské kúpele a minerálne vody.

Hlavným bohatstvom Bardejovských kúpeľov sú minerálne vody, ktoré sú nielen vysoko účinné, ale aj pomerne výdatné. Bez akéhokoľvek zveličenia sa dá hovoriť o tom, že účinky minerálnych vôd Bardejovských kúpeľov sú minimálne porovnateľné s karlovarskými, ba niektoré aj lepšie.

Širokej verejnosti je voľne prístupný.

Ľudový prameň s minerálnou vodou Hlavného a Lekárskeho prameňa.
V Kúpeľnej kolonáde tečie minerálna voda v dvoch paralelných vývodoch – v jednom je pôvodná studená a v druhom zohriata. Do pohára sa potom mieša tak, aby bola vlažná a príjemná pri pomalom pití.

Na pitné kúry sa využívajú liečivé pramene a to:

Prameň Herkules.
Je čo do obsahu minerálnych látok a kysličníka uhličitého najsilnejším prameňom na Slovensku. Výborne sa osvedčil pri chorobách žalúdka a dvanástnika, pri chorobách dýchacích ciest najmä preto, že svojím obsahom jódu pôsobí mimoriadne priaznivo na odstraňovanie hlienov z dýchacích ciest. Je veľmi účinný pri cukrovke.

Prameň Anna
Voda je hydrouhličitanová, chloridová, sodná so zvýšeným obsahom kyseliny metaboritej. Používa sa na liečenie: žalúdočná dyspepsia, chronické choroby slinivky brušnej, choroby horných dýchacích ciest.

Prameň Lekársky
Je alkalickej povahy, je vysoko mineralizovaný. Používa sa pri chorobách žalúdka a dvanástnika s prebytkom žalúdočnej šťavy, na inhalovanie pri chronickom zápale priedušiek, pri zápaloch sliznice horných dýchacích ciest, ako aj pri rozšírených prieduškách a pri liečení astmy.

Prameň Napoleon
Voda je hydrouhličitanová, chloridová, sodná, železnatá, uhličitá so zvýšeným obsahom kyseliny boritej. Používa sa na liečenie chorôb ako žalúdočná dyspepsia, chronické choroby slinivky brušnej, choroby horných dýchacích ciest.

Prameň Hlavný
Je kyslej povahy, používa sa pri chorobách žalúdka a dvanástnika, pri stavoch po operáciách žalúdka, pri chorobách pečene, pri nedostatku žalúdočnej šťavy, pri poruchách a tvorbe krvi.

Prameň Kolonádny
Je vhodný pri liečbe anémie, pri deficite žalúdočnej kyseliny a zápaloch žalúdka.

Prameň Klára
Voda je železnatá uhličitá, so stopami sírovodíka sa používa na inhalácie pre choroby dýchacích ciest a pre reumatické choroby zhybov.

Prameň Alžbeta
S malým obsahom sodíka sa veľmi osvedčil pri liečbe pečeňových chorôb


Ak sa chystáte do Bardejovských kúpeľov pozrite si ponuku pobytov

Zdroj: Kolonáda