Korytnica kúpele

Nedávno som narazil na zaujímavý článok o bývalých kúpeľov Korytnica. Málo ľudí vie o týchto kúpeľoch a preto som urobil krátky súhrn článku o Korytnických kúpeľoch:

Korytnica kúpele

Korytnické kúpele, kedysi slávne, sú dnes známe hlavne vďaka svojim minerálnym prameňom. Tieto pramene sú dôvodom, prečo ľudia ešte stále navštevujú Korytnicu. Liečivú vodu si naberajú do fliaš a v ťažkých taškách a bandaskách si ju odnášajú do áut.

Aká je korytnická minerálna voda

Korytnická minerálna voda je prírodná, liečivá, slabo mineralizovaná, obsahuje sírany, hydrogenuhličitany, vápnik, horčík a železo. Je studená a hypotonická, účinná pri chorobách tráviaceho ústrojenstva, žliaz, metabolizmu, výživy a anémie z nedostatku železa.

O kúpeľoch

História kúpeľov siaha do 14. storočia, s pravým rozkvetom v 16. storočí, keď Štefan Illéšházy vybudoval kúpeľné zariadenia. V 18. storočí lekár Ján Rupprecht odporučil využívať liečivé vody z prameňov, čo viedlo k výstavbe prvých kúpeľných budov v roku 1830. V 19. storočí boli Korytnické kúpele považované za „Slovenské Karlove Vary“ vďaka ich minerálnej vode, ktorá bola porovnateľná s tou z Karlových Varov. Hlavnou liečebnou metódou bol pitný režim s minerálkou, pričom voda sa zvyčajne zahrievala na určitú teplotu.

Lekári ako Mikuláš Sontág zaznamenali, že až 80% pacientov v Korytnici malo tráviace alebo močové ťažkosti, pričom pozorovali zlepšenie aj u pacientov s cukrovkou. Kúpele ponúkali nielen pitnú kúru, ale aj kúpele, nenáročné vychádzky a rôzne zábaly.

V súčasnosti sú kúpeľné budovy v ruinách, ale pramene sú stále funkčné a verejne dostupné. Pramene boli rekonštruované a pri každom je informácia o jeho účinkoch. Napriek tomu, že kúpele už nefungujú, ich historický význam a liečivé pramene zostávajú dôležitou súčasťou miestnej histórie a tradície.

Ak vás to zaujalo celý článok si prečítajte tu