Kto a ako platí kúpele

Koľko zaplatí poistenec za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti?

Váš účet za kúpeľný pobyt závisí od toho, do ktorej kategórie patríte.

Kúpeľná starostlivosť môže byť hradená plne alebo čiastočne a to podľa zákona č. 577/2004 Z. z. v znení zmien a doplnkov.

Kúpeľná liečba na účely tohto zákona je zdravotná starostlivosť poskytovaná v prírodných liečebných kúpeľoch a v kúpeľných liečebniach.

Podľa jednotlivých ochorení je kúpeľná starostlivosť je rozdelená na dve základné skupiny: A a B. Výška úhrady z verejného zdravotného poistenia pritom zodpovedá týmto skupinám.

Platenie kúpeľov – kategória A

Kto vystavuje návrh: všeobecný lekár, špecialista

Termín nástupu: po schválení zdravotnou poisťovňou určia dátum nástupu kúpele

  • A = indikácia, zdravotná starostlivosť plne hradená z verejného zdravotného poistenia a služby (pobyt na lôžku, strava) sú čiastočne hradené z verejného zdravotného poistenia.
  • Čo sa neplatí: V skupine A si pacient neplatí liečbu, stravu ani ubytovanie. Všetko hradí zdravotná poisťovňa.
  • Čo sa platí: Pacient platí akurát zákonom stanovený poplatok 1,70€ za deň pobytu, pričom prvý a posledný deň sa počíta ako jeden deň.

Oslobodení od poplatku sú:

  • do dovŕšenia 3 rokov veku,
  • v hmotnej núdzi, ktorí sa preukážu rozhodnutím úradu práce, sociálnych vecí a rodiny o dávke v hmotnej núdzi a príspevok v hmotnej núdzi podľa osobitného predpisu a to od štvrtého dňa poskytovania tej istej ústavnej starostlivosti,
  • nositelia ocenenia najmenej striebornej Jánskeho plakety.

Oslobodenie od úhrad sa nevzťahuje na poistencov pri kúpeľnej indikácii typu B.

Nezabudnite, platíte si kúpeľný poplatok a daň z ubytovania. (v niektorých prípadoch sa neplatí)


Ilustračný obrázok pre článok Kto a ako platí kúpele

Ako platí kúpele – kategória B

Kto vystavuje návrh: všeobecný lekár, špecialista

Termín nástupu: po schválení zdravotnou poisťovňou si rezervujete termín po dohode s kúpeľmi

  • Čo sa neplatí: zdravotná starostlivosť plne hradená z verejného zdravotného poistenia
  • Čo  nie je hradené z verejného zdravotného poistenia:
  • ubytovanie
  • stravu – na základe ponuky a cenníka kúpeľov
  • kúpeľný poplatok 1,70 € za deň pobytu
  • daň z ubytovania
  •  

Pacient z kategórie B má hradenú zdravotnú starostlivosť. Ubytovanie a stravu si vyberie aj platí sám/sama. Vychádzate z ponuky a cenníka kúpeľov. Ak kúpele ponúkajú štandardné ubytovanie (minimálne dvojlôžkovú izbu so sociálnym zariadením umiestneným mimo izby),  zo zákona si môžu pýtať za deň maximálne 7,30 € v hlavnej sezóne (II. a III. štvrťrok) a 4,98 € za jeden deň mimo sezóny (I. a IV. štvrťrok). Takýchto izieb je však minimum. Preto je pravdepodobné, že si vyberiete nadštandard a zaplatíte zaň cenu, ktorú zákon nereguluje a určuje si ju kúpeľné zariadenie.

Nezabudnite, platíte si kúpeľný poplatok a daň z ubytovania. (v niektorých prípadoch sa neplatí)

Upozornenie:

Odporúčame každému poistencovi zistiť si u svojej zdravotnej poisťovni podmienky na kúpeľnú starostlivosť.
Kúpele si môžete zvoliť sami aj v prípade, že vám celú kúpeľnú liečbu hradí zdravotná poisťovňa (v prípade ochorení typu A). Tieto kúpele však musia mať podpísanú zmluvu s vašou zdravotnou poisťovňou a taktiež voľné miesta .

Ako platí kúpele Samoplatca:

Vyberá si kúpele podľa svojho uváženia a platí si všetky služby a zdravotnú starostlivosť.

Pobyty pre samoplatcov – sami rozhodnete, kedy a na ako dlho si pobyt vychutnáte, máte možnosť dokúpiť si stravu a kúpeľné procedúry.

Kúpeľné pobyty :

Ponuka pobytov v kúpeľoch na celom Slovensku. Nový elán do života Vám pomôžu načerpať kúpeľné pobyty.Na stránkach nájdete aj aktuálnu ponuku zľavnených pobytov
Pobyty v kúpeľoch slúžia na upevnenie Vášho zdravotného stavu, ako aj na regeneráciu vášho organizmu, skrátka na celkový oddych a pohodu.


Zľavy pre samoplatcov:


23 komentárov k “Kto a ako platí kúpele”

  1. Dobrý den chem sa opýtať či mam narok na P.N ked som na lieceni ako samoplatca? na 10 dni dakujem

  2. Dobry den,
    ked mame ako rodicia schvalenu kupelnu liecbu, ale na 10 dni nemame kde nechat deti, je mozne ich vziat k nam ako doprovod?

  3. Dobry den chcem sa informovat ciam narok na kupelnu liecbu a v akej kategorii mam crohnovu chorobu som pol roka po resekate hrubeho creva 50% pravej strany a na zostavajucich 50% mam uz 3 zapalove loziska mam ZP Dovera. Dakujem

  4. Dobrý deň. Chcem sa spýtať, mám diagnózu Reumatoidna Artritída. Mám nárok na kúpele. Ďakujem.

  5. Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či človek s ražtepom chrbtice ma nárok na kúpeľnú liečbu a v akej kategórií.Ďakujem.

  6. Chcem sa spýtať,či máme s manželom nárok na 11-dňový pobyt v kúpeľoch ak manžel má duševnú poruchu a ja problémi s hlasivkami.Tohto roku sme boli v Štóse,ja som bola v kategórii A,manžel B.Nakoľko nám pobyt veľmi pomohol,chceli by sme ísť aj v roku 2013,ale nie na 21 dní,ale ak by nám poisťovňa mohla pomocť tak na 11 dní.Manžel je aj ZŤP.

    • Návrh na kúpeľnú starostlivosť vypisuje lekár špecialista uvedený v tabuľkovej časti indikačného zoznamu pre kúpeľnú starostlivosť alebo lekár poskytujúci všeobecnú ambulantnú starostlivosť pre dospelých.
      Treba sa o nároku a možnosti kúpeľov informovať u nich.

  7. mam 33 rokov.7 rokov mam pityriasis rubra pylaris diagnoznu koznu chorobu.moja obvodna vravele,ze nemam narok na kupelnu liecbu.prosim vas,pomozte mi mam 2 deti a trapim sa velmi.dakujem pekne

Nie je možné pridávať komentáre.